Życie w Danii

Jeśli zdecydowałeś się, żeby wyjechać do Danii i podjąć tam naukę, musisz dowiedzieć się, jak właściwie wygląda życie w Danii. Poniższa instrukcja przybliży Ci zasady funkcjonowania w tym kraju i pomoże skompletować dokumentację niezbędną do wyjazdu.

Wyjazd do Danii

Żeby legalnie wyjechać do Danii na maksimum 3 miesiące, nie musisz posiadać wizy. Czas, w jakim nie trzeba rejestrować swojego pobytu wydłuża się jeszcze, jeśli wyjeżdżający udowodni, że poszukuje tam pracy. Jeżeli jednak obywatel Unii Europejskiej zamierza przebywać w Danii dłużej niż 3-6 miesięcy, konieczne jest, aby wystosował wniosek o rejestrację pobytu.

Dokumenty dla studiujących i pracujących w Danii

Jeśli czas Twojego pobytu jest dłuższy niż ten, którego nie trzeba rejestrować, konieczne jest skompletowanie następujących dokumentów:

 

1. Zezwolenie na pobyt – o zezwolenie takie występujemy w biurze regionalnym, które przynależy do miejsca, w jakim chcemy się osiedlić. W biurze tym wystosowujemy wniosek o EU residence certificate (OD1 Ansgning om EU-opholdsdokument). Aby taki dokument wydano, konieczne jest abyśmy przedstawili:

 

  • Dowód tożsamości (paszport lub dowód osobisty)
  • Umowę o pracę lub potwierdzenie przyjęcia do duńskiej szkoły
  • 2 paszportowe zdjęcia
  • 2 egzemplarze wniosku o pobyt

 

Ponadto wniosek o rejestrację pobytu można złożyć w Ambasadzie Danii w Warszawie lub w Biurze Imigracyjnym w Kopenhadze.

 

2. Pozwolenie na pracę – potrzebne, jeśli wyjeżdżamy w celach zarobkowych. Pozwolenie na pracę jest integralną częścią pozwolenia na pobyt i uzyskujemy je w momencie rejestracji pobytu. Po ukończeniu studiów możesz pozostać w Danii jeszcze przez 6 miesięcy

 

3. Żółta karta – inaczej karta ubezpieczenia, która zakładana jest w momencie, kiedy pobyt trwa dłużej niż 3 miesiące. Na podstawie żółtej karty można korzystać z bezpłatnej opieki medycznej (za wyjątkiem dentysty). Kartę taką okazujemy przy każdej wizycie u lekarza czy w szpitalu.

 

4. Numer CPR – to 10cio cyfrowy numer w formacie DDMMYY-SSSS, który służy do identyfikacji danej osoby. Na jego podstawie wystawia się ubezpieczenie medyczne, zakłada konta bankowe oraz realizuje wiele kwestii prawnych. CPR uzyskuje się w lokalnym biurze przyległym do miejsca zamieszkania, a wystawia się go na podstawie:

 

  • Zezwolenia na pobyt
  • Paszportu
  • Aktu małżeństwa
  • Aktu urodzenia dzieci

 

5. Karta podatkowa – wydawana przez Duński Urząd Podatkowy (SKAT), karta podatkowa, zawiera informacje dotyczące potrąceń na rzecz składek podatkowych oraz ile procentowo wynoszą te składki. Żeby otrzymać taką kartę, należy oszacować swoje przychody i wypełnić wniosek „04.063”. Oprócz wniosku do wydania karty podatkowej potrzebne są:

 

  • Zezwolenie na pobyt
  • Numer CPR
  • Dokument tożsamości

 

Jeśli dopełnimy odpowiednio wszystkich formalności, zauważymy, że życie w Danii może nam dostarczyć wiele satysfakcji. Państwo prawdziwie troszczy się so swoich obywateli, a system socjalny jest na naprawdę wysokim poziomie. Dania jest krajem bezpiecznym i choć obowiązują w niej dość wysokie podatki, to poziom życia w pełni je rekompensuje. Co ciekawe, wyjeżdżając do Danii na stałe, możemy skorzystać z darmowych szkół językowych, co ułatwia zniesienie bariery językowej.

Darmowe studia w UE!

Pobierz broszurę

Studia w Anglii

Studia w Anglii

Kariera w hotelarstwie